2014. január 10. 15:38

Követendő kesznyéteni példa

A Belügyminisztériumtól kapott felzárkóztatási támogatást felhasználva, döntően közfoglalkoztatás keretében, egy régi istállót átépítve alakították ki Kesznyétenben a közfoglalkoztatási telephelyet. Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő követendő példának nevezte pénteken a Kesznyétenben tapasztaltakat.

Kecső Imre polgármester köszöntötte a vendégeket és a közmunkásokat, akiknek a munkáját jöttek ünnepelni. Emlékeztetett rá, hogy a község a kezdetektől részt vesz a közmunkaprogramokban, igyekeznek kihasználni a lehetőségeket. Éves szinten mintegy 120 főt tudnak foglalkoztatni. Rövid beszédét követően felkérte dr. Mengyi Rolandot, hogy tartsa meg köszöntőjét.

"Gratulálok a közösségnek, a polgármesternek, első sorban mindazoknak, akik a két kezükkel részt vettek ebben a programban"- vette át a szót dr. Mengyi Roland, aki kiemelte: Magyarország megújul és Kesznyéten is megújul. Most ugyan egy kis beruházásról van szó, de a közmondást idézve: sok kicsi sokra megy. Az elnök méltatta az összefogást, valamint az emberek törekvését, hogy a segélyek felől elmozduljanak a munka világa felé. Ez nagyon fontos lépés. Kesznyétent példa ként lehet állítani más települések elé, akár országosan is.

Ezt követően a foglalkoztatás alakulásáról szólt dr. Mengyi Roland. Az országos statisztika szerint áprilisban 32 ezerrel volt kevesebb az álláskereső, mint korábban, májusban pedig 16 ezerrel csökkent a számuk. A munkanélküliek aránya 10,5 százalék. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében áprilisban és májusban is 60 ezer alatt volt a regisztrált álláskeresők száma. Ez hat éve nem volt ilyen alacsony - sorolta az eredményeket, amely alapján összességében elmondható, hogy Magyarország jobban teljesít és Kesznyéten is jobban teljesít.

A köszöntőket követően a vendégek és a közmunkások közösen megtekintették az átalakított, felújított épületet, valamint a Start közmunka keretében előállított mezőgazdasági termékekből rögtönzött kiállítást, amelyeket a telephelyhez tartozó nagy portán és a két fóliasátorban termeltek, továbbá a Girinccsel közös projektben készülő térburkoló elemeket, mederlapokat. A távlati tervek közt szerepel, hogy szociális szövetkezetet hoznak létre, a termelést tojóüzemmel bővítik és az árut a tiszaújvárosi piacon, valamint egy helyi, szociális boltban értékesítik majd. Ennek a folyamatnak volt egy fontos állomása a telephely kialakítása.

Forrás: www.mengyiroland.com

Képgaléria